Začneme krátkým testíkem… Znáš dobře tradiční pohádky? Podle čeho je dokážeš snadno poznat? A jak to v pohádkách chodí? Svou pohádkářskou zdatnost si ověř v následujícím kvízu.

Tereza Linhartová

Zobrazení: 84830

Hodnocení: 2.2 (1848 hlasů)

Související články:

 

1. 4. 2016

 
Tento kvíz je přístupný pouze přihlášeným uživatelům. Registrujte se, prosím.
 

Bohužel, život není pohádka a ne všechno končí šťastně. Chudá krasavice s dobrosrdečným úsměvem může být pěkná potvora, a naopak ta nejškaredější dívka může mít zlaté srdce. S tím se počítá i v moderní pohádce.

Všechno může být jinak, než jak je tomu v pohádkách o Hloupém Honzovi či Sněhurce. Kouzelné nemusí být zrcadlo, ale třeba telefonní sluchátko (jako v Machovi a Šebestové). V moderní pohádce mohou vystupovat obyčejní smrtelníci, jako třeba pan školník a sousedka od vedle. Cílem hlavního hrdiny nemusí být zrovna záchrana princezny, ale třeba získání náhradní hlavy, jak je tomu v legrační pohádce od Miloše Macourka „Holčička s náhradní hlavou“.

Právě legrační a nesmyslné situace jsou v moderních pohádkách dost časté. Nadpřirozené bytosti mohou chodit do školy nebo pracovat v kadeřnictví. Mohou mít opačné vlastnosti, než jaké mají v tradičních pohádkách, jako je tomu v knížce „Pohádky naruby“ od Josefa Lady. Fantazii se prostě meze nekladou a spisovatel se nemusí držet zažitých situací.

Tipy na zajímavé knížky moderních pohádek:

  • Macourek, Miloš: Jakub a dvě stě dědečků, O hrochovi, který se bál očkování, O holčičce s náhradní hlavou
  • Lada, Josef: Pohádky naruby, Nezbedné pohádky
  • Vančura, Vladislav: Kubula a Kuba Kubikula
  • Dahl, Roald: Jakub a obří broskev, Karlík a továrna na čokoládu
  • Plachta, Jindřich: Pučálkovic Amina
  • Čapek, Karel: Devatero pohádek
  • Čapek, Josef: Povídání o pejskovi a kočičce

POSTAVA CHARAKTERISTIKA - CO UMÍ A JAKÁ JE? KDE BY MOHLA PRACOVAT?
ježibaba Umí míchat lektvary, vyzná se v koření a různých bylinkách, má zvučný hlas, výrazný účes a dlouhé nehty. Mohla by najít uplatnění jako barmanka a míchat všelijaké koktejly. Nebo by si mohla otevřít krámek s kořením a na částečný úvazek by v kadeřnictví česala extravagantní účesy a pečovala o nehty všech zákaznic.


Potom Šotek vymyslel, co by se mohlo ježibabě přihodit.

ZÁPLETKA - CO BY SE MOHLO PŘIHODIT? Ježibaba si namíchala špatný lektvar a omylem se přenesla do našeho nepohádkového světa. Nemohla si najít žádné přátele. Kvůli jejímu vzhledu by se s ní nikdo nechtěl bavit. Nakonec získala zaměstnání v baru Suchá dáseň a tam se proslavila jako barmanka schopná namíchat jakýkoliv koktejl. Nemohla však zapřít svou přirozenost a tak se stalo, že lidé vycházeli z baru tu s ušima navíc, tu s prasečím ocáskem nebo zbarvení do zelena… Jak to asi s ježibabou dopadlo?

 

Vytiskni si prázdný pracovní list v příloze a vymysli své vlastní moderní pohádky!

Tereza Linhartová

Zobrazení: 84830

Hodnocení: 2.4 (1024 hlasů)

 

1. 5. 2012

 
Tyto přílohy jsou přístupné pouze přihlášeným uživatelům. Registrujte se, prosím.
 
Vyhledat:
Katka Kocourková - Smutný Šňupka (1)19. 5. 2013 8:51 

Malý psík Šńupka se nudí.Jeho máma s ostatními štěńátky vyspává na sluníčku,na celém statku se nic nehýbá.Šńupka zívne a mrzutě zamžourá očkama.Co tak smutně koukáš? pípne ptáček na větvi a zvědavě pozoruje štěně.Smutně? zeptá se zarazěně Šňupka.jak to - smutně?Vypadáš tak,odvětí ptáček.Šňupka vyskočí.Ale já nechci být smutný!Co mám dělat,abych byl veselý? zeptá se bezradně.Zkus to s létáním,navrhne ptáček.Já létat neumím!Šňupka v tu chvíli opravdu posmutní.Ptáčeksoucitně nakloní hlavičku a povídá: V tom případě chápu,že jsi smutný.Šňupka se zklamaně dívá za odlétajícím ptáčkem.Musím najít nco,co by mě rozveselilo,rozhodne se.Už nechce být smutný,vůbec ho to nebaví.Vyskočí tedy a běží k lesu,kde bydlí srnčí rodinka.Haló,srnci! zavolá. Co mám dělat,abych byl zase veselý?Srnec chvíli přemýšlí. Musíš jíst trávu,řekne nakonec a srnka,která vykukuje mezi stromy,přikývne.S bříškem plným travičky nemůže být nikdo smutný.Šňupka to chce hned zkusit a nešikovně chňapne po stéblu trávy.Fuj,fuj, to je ale odporná chuť!Šňupka se otřese a srnci-nesrnci běží dál.

Katka Kocourková - Zvířata v lese (1)19. 5. 2013 9:24 

Byla jednou jedna holčička,která chodila do lesa nakrmit zvířátka.Jednou jí maminka řekla a´t de do lesa nakrmit zvířátka.Tedy holčička šla.Vzala si: chleba,zrní a šla.Cestou uviděla mravence kteří čtípali sama to nevěděla.Mravenci jí popichali.Uviděla v lese také : srnku,jelena,krtka,hraboše a další zvířátka.Nakrmila je a šla domů poobědvat.Snad se vám to líbilo další díl budu za chvíli. :DDD

Katka Kocourková - Zviířátka v lese (2)19. 5. 2013 13:28 

Druhá kapitola vypráví jak myslivec chtěl zabít srnku.Další den šla holčička nakmit zvířátka.Myslivec šel za ní 1 metr a pozoroval ji nakonec buch a střelil do ptáčka.Holčička se lekla.Myslivec se šel schovat a zastřelil srnku potom jelena a nakonec chtěl zastřelit i tu holčičku.Ale nezastřelil.Holčička je nakmila a šla domů.Nakonec to dobře dopadla.Další příběh bude už brzy. !!!!!

Anna Březinová - Ztracená zvířádka (1)23. 5. 2013 11:59 

Žili byli zvířátka a ty se stratily.Byli to hodné zvířátka.Ale byl problem že bylichudí nemohli najít vodu ani jídlo ale žili.Pak se dostali do ňáké vesnice která se jmenuje Mělník a byli šťastní že někoho našli.Protože jedna paní si je vzala domů.No tak je nakrmila a dala jim vodu ale pak ta paní zemřela no tak museli odejít :( .No tak zase se stratili.No tak zase byli chudí a nikoho nenašli ale pak kolem nich šel další pán a ten si řekl že si je vezme domů.No tak šli domů snim a byli rádi že zněkým jsou.a Dal jim napít najest a byli rádi že snim jsou ale ten pán pak zistil že už je někdo měl.A pak ještě zistil že ta paní zemřela on si myslel že kvůli nim tym psů no tak je vyhodil z domu.a zvířádka zase se musela toulat a byli smutné.Protože zato nemůžou že zemřela.A pak došli do vesnice do Ořechova a tam si je vzal ňáký pán který se jmenoval Honza.a dal jim napít a najest a nikdy je neopustil. Pokračování příště.

David Gottfried - O pejskovi(1)23. 5. 2013 12:06 

Žil jeden policejným pes a jmenoval se Žerik a ten chytal zloděje jednu ale Žerika odvedli na skoušky Žerik je všechny splnil ale po skouškách přestal poslouchat a jeho pán ho nechtěl tak ho propustili a už nebyl policjný pes byl toulaví pes.A vybíral odpatky z popelnic.Jednou se Žeryk vzmužil a šel do popelnice.Podračovaní příště

Milan Machynka - O Dinosaurusovi (1)23. 5. 2013 12:10 

Žil byl jeden dinosaurus,který se jmenoval Drákula.A byl moc hodný a laskavý.Byl stegosaurus.Jednou šel s kamarády do lesa.A pokřikoval na ně:pojďme hrát na skovku!Pkřikoval na ně tak dlouho než šli hrát.Jeho kamarád byl dinosaurus,který se jmenovali:troodon.A ten troodon byl taky moc hodný a laskavý.Ten troodon se jmenoval Trojprst.Potom šli z lesa domů.

Katka Kocourková - Zvířátka v lese (2)14. 6. 2013 11:40 

Jednou se zvířátka rozhodli že si pujdou nakoupit do města jídlo.Já vím zvířátka nemůžou jít do města nakupovat jídlo ale,snat to zvládnou.Každý den holčička šla nakrmit zvířátka.Vzala jsi plný košík chleba a drobky a vydala se do lesa.Zvířátka spala když holčička došla do lesa zavolala:halóó zvířátka ste tu!Zvířátka se zbudily a vylezli z úkrytů.Holčička je nakmila a šla domů.Na druhý den šla ráno taky nakrmit zvířátka ale,zvířátka byla fuč.Představci zvířátka si vyšla do města nakupovat.Zvířátka si chtěla jít nakoupit jídlo ale,obchodníci je nechtěly pustit.Zvířátka byla smutná.Ale přece zvířátka nesmijou jít do obchodu.Nakonec je holčička našla moc ta holčička nebečela.Další příběh bude za týden nebo za moc dní :DDDDD

Příspěvky do diskuze mohou zasílat pouze přihlášení uživatelé.
David Gottfried - O pejskoovi (2)14. 6. 2013 11:41 

Pak šel do města které se jmenovalo Uherského Hradiště vrátil se za páničkem a páníček otevřel ale. Žerika nchtěl a Žerik si našl nového páníčka a Žerik už poslouchal. A jeho praví páničkek viděl že ho chce spátky pokračování příště.

Ladislava Whitcroft - bez titulku20. 6. 2013 11:08 

Fííííha, to jste se ale rozepsali. Pokud chcete, můžete nám své pohádky poslat na sotek@sotkoviny.cz. Ty podařené zveřejníme. Nezapomeňte si své dílko po sobě před odesláním pořádně přečíst. Kromě toho ho můžete dát ještě na přečtení kamarádovi, rodičům atd.

Aurélie Puzrlová - Jak prožil ušáček Prázdniny15. 7. 2013 16:08 

Bylo léto,ušáček se probudil a viděl děti jak si nesou domů nějaké papíry a na nich byli nějaké písmena a potom většinou 1 ale taky tam někdy bylo 2 a nebo 3.ušáček si říkal co se to děje .když v tom za ním přišla jeho kamarádka holčička a povídá:"jsou prázdniny ."jedu na dovolenou ,chceš jet taky ?ušáček pokýval hlavou .a tak jely.

«
1/2
»»|

Tereza Linhartová

Zobrazení: 84830

Hodnocení: 2.7 (809 hlasů)

 

27. 6. 2012